Maar, püskürme veya patlamayla birlikte lav ve magmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış bir kraterdir. Maar tipik olarak suyla olu ve sığ krater gölü görünümündedir.
Gölcük gölü, Isparta şehir merkezinin 8 km kadar güneybatısındaki volkanik göl. Denizden yüksekliği 1300 m, genişliği 2,5 km, derinliği 30 m olan bir maar gölüdür. Göl dibinden çıkan kaynaklar ve yağmur suları ile beslenir. Göl suları tatlıdır, bir süre Isparta şehir merkezinin içme suyu buradan karşılanmıştır. Göl 1991 yılında Tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.
Oluşumu
Zamanımızdan 5 milyon yıl önce Pliyosen devrinde lav püskürterek faaliyete başlayan Gölcük maarı, 24 bin yıl öncesine kadar (pleistosen) faaliyet göstermiştir. 200 bin yıl süren maarın oluşumu üç patlama evresine ayrılmaktadır. Son püskürmenin dilimleri arasında 30 bin yıl fark olması volkanın 24 bin yıldan beri uyuduğu ve yeniden uyanma olasılığını düşündürmektedir. Gölden zaman zaman gaz çıkışları (CO2) olmakta bu bilim insanları tarafından volkanik patlama ihtimaline karşı takip edilmektedir.
Kaldera içindeki volkanik koninin aşınmamış olması genç olduğunun kanıtıdır. Kaldera kenarlarında 50 m olan piroklastik malzeme merkezden uzaklaştıkça incelir. Volkandan 45 km uzaklıktaki Eğirdir Gölü kıyılarında taraçalarda bu malzeme 10–15 cm’lik ponza tabakası şeklindedir. Bu uzaklıkta volkanik malzeme olması volkanik faaliyetin patlamalı olduğunu göstermektedir.
Canlı hayatı
Alandaki doğal bitki örtüsü; kızılçam, karaçam, akasya, meşe, sedir, akçakesme, tespih çalısı, katırtırnağı, laden, ve geven gibi unsurlardan oluşturur. Memeli hayvanlardan; yaban domuzu, tilki, tavşan, yılan, porsuk, ağaç sincabı, kuş türlerinden; keklik, çulluk, karga, şahin, su kuşlarından yeşilbaş ve sakarmeke yaşamaktadır.
Yorum Yapılmamış